EMDR

Hoe zou het zijn, als je geen last meer zou hebben van die nare herinneringen? Als je los zou kunnen komen van ingesleten patronen die tot op de dag van vandaag je leven bepalen en waar je maar geen grip op krijgt? Hoe zou het zijn als je geen last meer zou hebben van het piekeren, de angst en paniek, slapeloosheid en het snel geïrriteerd zijn?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tijdens een EMDR-sessie volg je met je ogen een beweging, bijvoorbeeld de vingers van de therapeut of luister je naar ritmische geluiden in beide oren of wordt er ritmisch ‘getapt’ op je knieen.

Terwijl je een emotioneel beladen herinnering ophaalt is er geen ruimte meer om ook die emotionele lading te blijven bewaren. De herinnering wordt vervolgens als minder levendig en minder emotioneel terug opgeslagen in het langetermijngeheugen.’ EMDR stimuleert dus het informatieverwerkingssysteem in je hersenen waardoor de nare herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het effect is dat er weer ruimte vrijkomt in je hoofd en je lichaam zich weer kan ontspannen.

EMDR kan binnen een beperkt aantal sessies duurzaam effect hebben. Inmiddels zijn er voldoende studies gedaan met wetenschappelijke onderbouwing. De methode staat dan ook bekend als succesvol bij het behandelen van trauma’s.

Van Binnen Rijk - weerbaarheidstraining

Contactformulier

9 + 5 =