In ons drukke moderne leven hebben we vaak het gevoel dat we van hot naar her rennen, met werk, verplichtingen en al die andere verantwoordelijkheden. Pff, het is soms lastig om gewoon even te ontspannen en tot rust te komen. Maar maak je geen zorgen, er zijn allerlei manieren die je kunnen helpen om te ontspannen.

Je hebt vast wel eens gehoord van mindfulness en yoga, die zijn behoorlijk populair. Maar wist je dat er ook andere methoden zijn, zoals de methoden van Jacobson en Autogene Training? Ik ben zelf erg enthousiast over deze methoden omdat ik in het verleden veel sporters succesvol heb begeleid op mentaal vlak, waarbij deze methoden erg goed werkten. De methode  Jacobson werkt goed voor sporters, omdat ze gewend zijn om hun spieren aan te spannen. Het loslaten en ontspannen van die spieren gaat dan als vanzelf. En Autogene Training is geweldig, omdat je jezelf met behulp van zelfsuggestie in een staat van totale ontspanning kunt brengen, en dat is ook super handig als je gewenste visualisaties wilt visualiseren en trainen.

De methode van Jacobson, ook wel bekend als progressieve spierontspanning, gaat ervan uit dat we spanning in ons lichaam vasthouden zonder dat we het doorhebben. En die spanning kan zorgen voor allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Maar met deze methode kun je leren hoe je die spanning kunt verminderen. Je begint door een rustige plek op te zoeken waar je niet gestoord wordt. Relax! Adem rustig in en uit, terwijl je je op je ademhaling concentreert. Vervolgens span je je spieren één voor één aan, beginnend bij je voeten en werk je omhoog tot aan je gezichtsspieren. Voel hoe je spieren zich aanspannen en laat ze dan weer ontspannen. Je zult merken hoe de spanning langzaam uit je lichaam wegvloeit. Heerlijk, toch?

En dan hebben we nog de Autogene Training, een methode waarbij je je lichaam en geest leert ontspannen door middel van zelfsuggestie. Het is eigenlijk heel simpel. Ga op een comfortabele plek zitten of liggen, sluit je ogen en chill! Focus op je ademhaling en haal rustig en diep adem. Stel je dan voor dat je lichaamsdelen zwaar en warm worden. Begin bij je voeten en werk langzaam omhoog tot aan je hoofd. Denk bijvoorbeeld: “Mijn voeten zijn zwaar en warm”, “Mijn benen zijn zwaar en warm”, enzovoort.

Beide methoden kunnen je helpen om stress te verminderen en lichaam en geest te ontspannen. Vergeet niet dat ontspanning geen luxe is, maar juist een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Door regelmatig te ontspannen, kun je beter omgaan met stress en voorkom je gezondheidsproblemen. Dus waar wacht je nog op? Probeer deze methoden eens uit en ontdek wat voor jou het beste werkt.

Als je hulp nodig hebt bij het toepassen van deze methoden, kan het handig zijn om ondersteuning te krijgen. Vul het contactformulier in en ik bericht je binnen 24 uur terug.